Elkezdődött a Múzeumkert rekonstrukciója

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és közbeszerzési előkészítő folyamat után most már biztosan teljesen megújul nyár végére a Magyar Nemzeti Múzeum kertje, ahol felújított szobrok, 8200 négyzetméternyi növényfelület és új burkolat várja majd a látogatókat.

A Nemzeti Múzeum kertje sok mindent látott az 1800-as évek közepe óta. Azon túl, hogy hosszú ideje a március 15-ei megemlékezések legfontosabb helyszíne, számos jelentős társadalmi esemény színhelye is volt: tartottak itt választójogi gyűlést, sztrájkgyűlést, temetési szertartásokat és megemlékezéseket is. A hivatalos eseményeken túl a Muzit (egykor így becézték a kertet a helyiek) sokan pihenőparknak is használták – erről tanúskodik azok a régi pöttyös labdák is, amelyek odvas fáinak töveiből kerültek elő néhány évvel ezelőtt. Az utóbbi két évtizedben fesztiválhelyszínné is vált a kert: 1996 óta ugyanis minden év májusában itt tartják a hazai és határon túli múzeumok találkozóját, a Múzeumok Majálisát.

A Múzeumkert eredeti angolparkos terve – bár a kert kinézetére az múzeum épületének elkészülte után Pollack Mihálynak is voltak elképzelései – Petz Ármin, az Orczy-kert főkertészének nevéhez fűződik. Petz rajzai sajnos mára elvesztek, így a tervezők a mostani munkálatokhoz egy több mint ötven évvel később (1907-ben) készült, ám ugyanazt az elrendezést mutató ábrázolást vettek alapul.

S hogy mit is tervez a kert felújítására kiírt pályázat nyertese, a TÉR-TEAM Kft. a régi, elhanyagolt park helyett? Nos, egy sokkal zöldebb, ugyanakkor átláthatóbb, Petz Ármin által megálmodott angolpark történetileg hiteles 21. századi verzióját, ahol 8200 négyzetméternyi növényfelület, új gyalogos burkolat, felújított szobrok, sőt ingyenes WiFi is várja majd a látogatókat. A kertben teljesen megújul a víz- és csatornacső, sőt az elektromos hálózat is, valamint a kert növényeinek és fáinak megóvása érdekében egy modern, kerti öntözőhálózat is készül. Persze sokan aggódtak a kert fái miatt, ám a tervezők elmondták, hogy az átalakítás miatt a kert faállományából csak 38 veszélyesen elöregedett fát fognak kivágni, helyükre pedig 25 nagyméretűt fognak ültetni, melyek között több növényritkaság is szerepel majd, így vörös juhar, ginkgo és magnólia is.

A múlt hét csütörtökön elkezdődött munkálatok idején a múzeum kiállításait ugyanúgy lehet majd látogatni, azonban nem minden bejárat lesz nyitva az építkezés alatt. Erről a múzeum folyamatosan fogja tájékoztatni honlapján és a kapukra kihelyezett információs táblák segítségével a látogatókat. Jelenleg a múzeum csak a főbejáraton keresztül közelíthető meg.


Képek forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu