Különleges történelmi ereklyék Debrecenben

Bocskai István jogara, Bethlen Gábor díszszablyája, II. Rákóczi György aranylemezekkel díszített sodronyinge és még sok más ritkán látott relikvia várja az érdeklődőket a Déri Múzeum jövő év tavaszáig látható kiállításán, mely a reformáció 500. és a Magyar Református Egyház létrejöttének 450. évfordulóját ünneplő, hónapok óta tartó debreceni programsorozat záró rendezvénye is egyben. A tárlatra a múzeum saját műkincsei mellé több hazai gyűjteményből és Romániából is érkeztek értékes kölcsönadományok.

Debrecen sorsa a mohácsi csatavesztést követően szorosan kapcsolódott az erdélyi államhoz. A mohácsi vészt követően a város a három részre szakadt ország hármas határának központjába került, ám elöljárói bölcsességének köszönhetően a nagyhatalmak árnyékában is sikerült megőriznie függetlenségét. A református szellemiségű Debrecen tekintélyes támogatókra talált a mélyen hívő Bocskai István, Rákóczi György, Bethlen Gábor és Apafi Mihály fejedelmek személyében, akik a gazdasági intézkedéseiken túl az uralmuk alatt lévő népek szellemi és hitbéli életének gondozására is nagy hangsúlyt fektettek. A Déri Múzeum kiállítása e patrónus református fejedelmeknek állít emléket, mégpedig kivételesen értékes ereklyék, dokumentumok, oklevelek, valamint egyházi és világi nyomtatványok segítségével.

A tárlat különleges ékkövei közt a magyar történelem legféltettebb műkincseit is megtaláljuk, így például Bocskai István fejedelem hadi lobogóját és II. Rákóczi György aranylemezekkel díszített sodronyingét is. A Román Nemzeti Történeti Múzeumnak is sokat köszönhet a kiállítás, hisz gyűjteményéből szintén csodálatos műtárgyak és fejedelmi hatalmi jelvények (Bocskai István jogara, Bethlen Gábor díszszablyája, ezüst- és aranyberakással ékesített sarkantyúja stb.) érkeztek Debrecenbe. E tárgyak elsősorban az uralkodó elit fényűző életébe engednek bepillantást. Szintén Romániából érkezett Apafi Mihály száz dukátos érme is, melyből mindössze négy darab létezik a világon, így aki látni szeretné, annak mindenképp érdemes kihasználnia ezt a kivételes alkalmat, hisz más múzeumokban rendkívül ritkán látott vendég ez a csaknem 35 dekás, színarany érme. (Szerk.megj.: A képen nem ez az érme látható.)

A tárlathoz kísérő kiállítások is kapcsolódnak. A látogatók egyrészt – a központi tárlat részeként – megtekinthetik Égerházi László fafaragó művész múltidéző alkotásait (az erdélyi fejedelmek fából készült portréit, címereit, harci díszeit), másrészt érdemes felmenni a kupolaterembe is, ahol a Kelet-európai Német Kulturális Fórum A Reformáció Kelet-Európában: Erdély című vándorkiállítása várja az érdeklődőket.

 

A hit megtartó ereje – Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen

 Déri Múzeum, Debrecen
2018. március 31-igKépek forrása: Déri Múzeum

 

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu