Hintalovak a Nagytétényi Kastélyban

Az, hogy hazánkban hintaló-kiállítás nyílhat, egy házaspárnak, dr. Ladó Máriának és dr. Tóth Ferencnek köszönhető, hisz a házaspár csaknem húsz éve gyűjt minden hintalóval kapcsolatos tárgyat. Gyűjteményüket – melyek kiegészülnek az Iparművészeti Múzeum néhány darabjával is – idén télen a Nagytétényi Kastélyban láthatják.

A hintalovak régóta, körülbelül négyszáz éve életünk részei. Az első, lovaglásra is alkalmas hintalóról szóló feljegyzés I. Károly angol királyhoz köthető, akinek gyerekkori mozgásszervi problémáin igyekeztek egy díszes faparipával segíteni udvari orvosai. Egy korban, melyben a ló oly fontos szerepet töltött be, nem meglepő, hogy az új játék hamar kikerült Károly gyerekszobájából, és elindult, hogy meghódítsa Anglia, majd az egész világ gyerekseregeinek szívét.

 

Dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc gyűjteményének első hintalova Ferenc egykori, gyerekkori faparipája volt, mely szülei halála után került elő sok év múlva a padlásról. Az újbóli találkozás a gyerekkori játszótárssal, a múló rácsodálkozáson és örömön túl, egy immár 20 éve tartó, hazánkban, de talán még világviszonylatban is egyedülálló gyűjtőmunkához vezetett. A házaspár azonban korántsem csak hintalovakat gyűjt, hanem minden hozzá kapcsolódó tárgyat, legyen az akár hintalovas képeslap, karácsonyfadísz vagy bélyeg, megjelenését pedig a képző- és iparművészeten túl az irodalomban és a zenében is kutatják.

 

A Nagytétényi Kastély kiállításán a házaspár csaknem 2500 darabos gyűjteményének összesen 340 darabjával találkozhatnak, s hogy az élmény teljes legyen, a sok-sok hintaló között lesz olyan is, amelyre ha kedvük tartja, akár fel is pattanhatnak.

 


„Paripám csodaszép…” A hintaló, generációk hű krónikása

Nagytétényi Kastélymúzeum, Budapest

2018. január 14-ig

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu