Erzsébet királyné újraálmodott ruhái Gödöllőn

150 éve, 1867. június 8-án koronázták magyar uralkodóvá Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébetet. Sisi – hisz mi mindannyian inkább csak így szeretjük őt szólítani – szépségéről sokat cikkeztek az egykori lapok, nők és férfiak csodálták az ifjú császárnét, aki persze a kor legszebb, szinte tündérmesébe illő ruháit hordta. Magyarországi koronázásán és más hivatalos eseményeken viselt öltözékeit eddig szinte csak a róla készült festményekről és fotókról ismerhettük idehaza, most azonban Czédly Mónika ruhatervezőnek és munkatársainak köszönhetően e csodás darabok a szó szoros értelemben kilépnek a festményekből.

„Tizenhárom évvel ezelőtt, a gödöllői kastély látogatása közben döbbentem rá, hogy mindig is az a kor vonzott a legjobban, amelyben Sisi élt, és tulajdonképpen gyerekkorom óta az ő ruháit rajzolgatom” – mondta Czédly Mónika. A nemrégiben Magyar Kézműves Remek díjjal kitüntetett ruhatervező az eltelt idő alatt nemcsak hogy lelkes rajongója, hanem igazi szakértője lett Erzsébet királyné ruháinak, kutatásának és az általa vezetett csapat aprólékos munkájának eredménye pedig az a 14 gyönyörű remekmű  lett, melyeket, egy néhány hónapos veszprémi bemutató után, most Sisi egykori magyarországi rezidenciáján, a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf-szárnyában láthatnak az érdeklődők.

A rengeteg munkaórát igénylő, lábbal hajtós varrógéppel és kézzel készült ruhák valóban pontos lenyomatai Erzsébet egykori öltözékeinek. Mind közül a koronázási ruha igényelte a legtöbb kutatást, hisz a Bécsben készült fotókon látható viselet némiképp eltért a magyar szemtanúk leírásaitól, így joggal merült fel a kérdés, hogy vajon hogyan lehetséges ez. A válasz abban rejlik, hogy Emil Rabending, hivatalosan is terjesztett, úgynevezett koronázási fotói, amelyekről sokáig azt tartották, hogy 1867. június 8-án készültek, valójában 1866 márciusára datálhatóak, s azok Erzsébetet igazából nem a koronázási ruhájában mutatják, hanem abban az öltözékben, amelyet 1866 januárjában a magyar országgyűlés küldöttségének bécsi fogadásán, majd egy hónappal később Budán, az udvari ünnepségeken viselt. A koronázás ünnepélyére Sisi új ruhát (pontosabban szoknyát, kötényt és fátylat) készíttetett, ám erről sem Bécsben, sem később Budán, a szertartáson nem készültek fotók. A kutatást az is nehezítette, hogy a korabeli sajtóban többféle leírás is volt az öltözékkel kapcsolatban. Volt, aki gyöngyvirágot látott a mintákban, volt, aki bodzavirágot, és volt, aki (helyesen) orgonafürtöket. A korabeli lapok eltérő meghatározásait a kutatók szerint az magyarázhatja, hogy az újságírók csak néhány percig (addig, amíg elvonult előttük) láthatták Sisit közelről. Érdekes módon, a Mátyás-templomban, a királyné közvetlen közelében lévő szemtanúk sem adtak az öltözékről értékelhető leírást, valószínűleg azért, mert mindenkit annyira elvarázsolt Erzsébet szépsége és bája.

Mindenesetre, ha fotó nem is, de több Sisit ábrázoló festmény is készült a koronázási szertartás után. Ezek közül most kettőt - Székely Bertalan és Kovács Mihály alkotásait - tanulmányozták alaposabban a ruha rekonstrukciójához, ők ugyanis személyesen is látták a királynét a ceremónián. A munkát segítette az is, hogy Erzsébet később öltözéke bizonyos részeit Ranolder János veszprémi püspöknek ajándékozta, s bár ő miseruha-garnitúrát készíttetett belőlük, ezek a darabok megmaradtak, így lehetőség volt őket tanulmányozni. Csakúgy, mint a főkötőt, amely ma a Nemzeti Múzeum tulajdona.

 S hogy milyen is volt ez a gyönyörű, ezüstlevelű, virágfürtös hímzésű ruha? Gödöllőn megmutatják Önöknek.

 

Erzsébet királyné újraálmodott ruhái

Czédly Mónika ruhatervező kiállítása

Gödöllői Királyi Kastély

2018. február 25-ig

Képek forrása: Gödöllői Királyi Kastély

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu