Az átváltozás ereje - Rubens-kiállítás Bécsben

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum idén ősszel Peter Paul Rubens munkáit állítja egy monumentális kiállítás középpontjába.

A barokk kor szupersztárjától (már életében ezzel a titulussal illették kortársai), illetve a műhelyéből összesen 40 alkotást tudhat magáénak a múzeum, köztük olyan színerős, szereplőkben gazdag főműveket, mint például az antwerpeni jezsuita templom óriási oltárképei, a Medúzafej vagy Rubens kései önarcképe. Mivel azonban a tárlatra számos nemzetközi kölcsönadományt is sikerült beszerezni (többek között a madridi Pradóból és a szentpétervári Ermitázsból), így a kiállítás a saját tulajdonú képeken túl Rubens más munkáit is felsorakoztatja, melyek között szerepelnek rajzok, olajvázlatok, táblaképek és nagy formátumú vásznak is.

A kiállítási anyag fókuszában tartalmilag a művész kreativitása áll : mindenki másnál jobban értett hozzá, hogyan hasznosíthatja más alkotók munkáit a saját művei érdekében. A híres elődök és kortársak alkotásaival folytatott párbeszédbe ezúttal Tiziano és Caravaggio, pontosabban néhány művük szól bele, hogy együtt fejtsék meg Rubens öntörvényű, radikálisan új képalkotási képleteit.


Az átváltozás ereje
Művészettörténeti Múzeum, Bécs
2018. január 21-ig


KÉPEK: Ecce Homo, c. 1612, Peter Paul Rubens © Ermitázs, Szentpétervár (részlet és a teljes kép)

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu