Munkácsy Mihály a Semsey-kastélyban

Munkácsy-kiállítást talán nem is nagyon kell beharangozni, hisz, csupán neve hallatára, még azok is elmennek egy, a képeiből rendezett kiállítást megnézni, akik amúgy nem sűrűn járnak múzeumba. A balmazújvárosi Semsey-kastélyban láthattunk már Rembrandt- és Picasso-kiállítást is, most pedig Pákh Imre Munkácsy-gyűjteményének egy része - összesen 44 festmény - mutatkozik be a hajdúsági kastélymúzeumban.

Munkácsy számára a művészet nem eszköz a közvetlen valóság pillanatnyi élményének megragadására, hanem a nagy emberi eszmények megjelenítésének közege volt. Kiemelkedő értékű realista vásznai, mély lírasággal átitatott tájképei, karakteres portréi és természetesen Krisztus-trilógiájának lélegzetelállító remekművei örökre beleégtek emlékezetünkbe, de átérezte válságok szaggatta kora ellentmondásait is, melyet jól mutatnak utolsó korszakának tragikus világlátását sugalló tájképei és interieurjei. Festményei már az ő idejében is magyarországi, európai és amerikai magángyűjteményekben keringtek, így nem csoda, hogy a művészettörténészek által 650-700 darabosra becsült életmű többször bővült lappangó darabokkal.

 

Pákh Imre a Munkácsy-képek gyűjtését a 90’-es évek közepén kezdte el. Az első festmény öröklés útján került a tulajdonába, majd fokozatosan kezdte el vásárolni azokat. Az Amerikában élő üzletember időközben már ötvenhat darabosra bővült kollekciója ma a világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteménye. A balmazújvárosi tárlatra kollekciójának 44 képét hozták el. A felsorakoztatott Munkácsy-remekművek között a látogatók találkozhatnak tájképekkel, portrékkal, a Párizsi Szalon képeivel, a Krisztus Pilátus előtt című festményhez készült tanulmányrajzokkal, nem maradhatott ki az Ásító inas és a Dűlő szénásszekér sem, illetve kettő olyan újonnan szerzett alkotás is a tárlat része, melyeket most először tekinthet meg kiállításon magyar közönség.Munkácsy Mihály Balmazújvároson

 Semsey-kastély, Balmazújváros
2018. február 18-ig


KÉPEK: Válogatás a kiállítási anyagból

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu