Hamarosan zár a győri Aknay-kiállítás

Október közepén a győri Esterházy-palota 500 négyzetméterét és mintegy hét termét töltötték meg az egyik legjelentősebb hazai kortárs alkotó, Aknay János alkotásaival. A vasárnap záró kiállításon a nemzetközi mércével mérve is igen jelentős életműből láthatnak rendhagyó válogatást az angyali geometriákban elveszni vágyó látogatók.

A Nyíregyházáról induló Aknay János (1949)  miután főiskolai tanulmányait politikai okokból nem kezdhette el – 21 évesen úgy döntött, hogy több művésztársához hasonlóan, ő is Szentendrén telepedik le. Azt, hogy a legjobb helyre került, szinte rögtön tudta, érezte. Hamarosan a város művészeti vérkeringésének kiemelkedő tagja lett, olyannyira, hogy a festészettel, grafikával és szobrászati alkotással is foglalkozó művész 1972-ben többedmagával megalapította a Vajda Lajos Stúdiót, miközben akkor már a Szentendrei Grafikai Műhely és a szentendrei régi művésztelep is tagjai közt köszönthette.

 

Aknay kapcsán elsőre talán mindenkinek angyalai jutnak eszébe, de ezt ő nem is bánja, „hisz ahol angyal van, ott nagy baj nem lehet” mondta egyszer. Harmóniát kereső, letisztult művészetében azonban nem ez az egyetlen motívum, igazi Szentendréhez is kapcsolódó motívumhálót szőtt az évek alatt, s az angyal mellett megtaláljuk a ház, az ablak, a bábu, illetve a kereszt motívumait is. Ablakszerű képmezőbe osztott képei a legmagasabb szakralitást hordozzák magukban. A 2002-ben Munkácsy-, majd 2010-ben Kossuth-díjjal is kitüntetett művész angyali geometriái most a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó Esterházy-palotában várják Önöket.Angyali geometria – Aknay János kiállítása
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy-palota, Győr
2017. november 19-igKapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu