Séta a kastélyokban

A felmérések szerint a kulturális turizmus területén a kastély- és várlátogatások a legnépszerűbb programok hazánkban. A 21. század embere azonban az élményturizmushoz szokott, így a szakemberek hamar felismerték, hogy nem elég a műemlékeket eredeti szépségükben bemutatni, a látogatóknak akkor elevenedik meg igazán a múlt, ha minden érzéküket megszólító kiállításokat is láthatnak a gyönyörűen felújított kastély-, illetve várfalak között. Éljenek az ország bármely pontján, ne maradjanak otthon ősszel sem, inkább fedezzék fel hazánk csodás kastélyait, különleges kiállításait, sétáljanak parkjaikban, és vesszenek el több száz év történelmében!

Abban, hogy egykori, nagy múltú kastélyainkat és várainkat ma újra régi pompájukban láthatjuk, óriási szerepe van a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak, ahol évekkel ezelőtt a műemlékek helyreállítása mellett célul tűzték ki azt is, hogy a mai igényekhez igazodó, új funciókkal gazdagított fényükben mutassák be azokat a nagyközönségnek. Erőfeszítéseik előtt nem lehet mást, csak fejet hajtani, hisz kastélymentő és -népszerűsítő programjuk több egyedülálló példájával találkozhattunk már Magyarországon. Közéjük tartozik az Ozorai Várkastély, a nádasladányi Nádasdy-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély is, mely utóbbi nemcsak egyedülálló, romantikus stílusú épületével és a Rippl-Rónai ebédlővel vonzza a látogatókat, hanem különleges kiállításaival is, ezek közé tartozik például a főúri asztalok pompáját bemutató Herendi-porcelánkiállítás. Ehhez az impozáns listához csatlakozott a 2014-ben átadott Edelényi Kastélysziget (L'Huillier–Coburg-kastély) is, mely a Bódva folyó kiszélesedő völgyében fekvő Edelényben várja a titkaira kíváncsi turistákat.

Edelényi Kastélysziget | L'Huillier–Coburg-kastély

Ha jártak már az Aggteleki Nemzeti Parkban, akkor bizonyára átmentek Edelényen is, hisz a parkba vezető főútvonal érinti a városkát is. Útjukat ezentúl érdemes lesz egy kicsit hosszabbra tervezni, hisz a településen található Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legújabb turisztikai kincse, hazánk hetedik legnagyobb kastélya, a L'Huillier–Coburg-kastély, mely a nagyszabású beruházások után már mint Edelényi Kastélysziget várja a látogatókat. 

A gyönyörű, itáliai barokk palotákat idéző épületegyüttes eredeti, franciás-németes nevét természetesen egykori tulajdonosairól kapta. Jean-François L'Huilliert a „harcos lotaringiaiként” ismerte kora, katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, köztük Buda visszafoglalásában is. Edelényi birtokán 1716-ban kezdte el leendő otthona építését, azonban 1728-ban elhunyt, így nem érhette meg annak elkészültét, a díszítő munkákat özvegye fejezte be. A címben másodikként szereplő Coburg név pedig a német Szász–Coburg–Gotha hercegi családból származó Ferdinánd hercegre utal, aki 1831-ben vásárolta meg a kastélyt, igaz nem lakhatási, sokkal inkább gazdasági megfontolásból. A Coburgok után a kastély lassú pusztulásának időszaka következett, működött benne börtön, napközi és öregek otthona is, míg egyes részei lakásokként szolgáltak. A rendszerváltás idején már egy üres, omladozó  kastély látványa fogadta az arra járókat. A szomorú helyzetre csak 2001 hozott gyógyírt, kezelését ugyanis ekkor vette át a Forster Központ jogelődje, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, akik 2006-ban kezdték el annak a turisztikai projektnek a kidolgozását, mely végre lehetővé tette az épület helyreállítását. Az időközben megnyert európai uniós pályázatnak köszönhetően a kastély felújítása több ütemben zajlott, a kitartó munka azonban meghozta gyümölcsét, hisz immár három éve, hogy az Edelényi Kastélysziget bécsi Belvederére emlékeztető vaskapui újra megnyílhattak a látogatóknak.

A ma ismét 18. századi pompájában tündöklő kastély sok látnivalót ígér. A túra, amolyan bemelegítésként, egy háromdimenziós kisjátékfilm megtekintésével kezdődik. A film a felvidéki vándorfestő, Lieb Ferenc Edelényben töltött egy évét mutatja be, részben valós személyekre és tényekre építő, részben fantázia szülte történeteken keresztül. Lieb 1770-ben befejezett, hat szobát betöltő rokokó falképegyüttese egyben a kastély egyik legkülönlegesebb éke is. A film után a látogatók a hatalmas faajtók mögött található termekben és szobákban barangolva megnézhetik, hogy milyen is lehetett egy grófi vagy egy grófnői szoba, több száz éves kályhákban gyönyörködhetnek, kideríthetik, hogy kikből állt a cselédség, megtudhatják, hogy milyen emberek lehettek a kastély egykori tulajdonosai, megnézhetik, hová jártak imádkozni, a díszteremben pedig óriási festményeken pihentethetik szemüket. A kastély térképgyűjteménye is lenyűgöző, melyeket nemcsak önmagukban, hanem a korabeli térképkészítés eszközeivel együtt tanulmányozhatnak. A kastély a gyerekekre és az iskolás csoportokra is gondolt, őket érdekes múzeumpedagógiai órák és szakkörök várják iskolaidőben, míg a felnőttek egyéb turisztikai programokon (pl. sétakocsikázáson, templomtúrákon stb.) is részt vehetnek.


KÉPEK:

1/Főkép: Tiszadobi Andrássy-kastély

2-3. L'Huillier–Coburg-kastély (Kép forrása: Edelényi Kastélysziget honlapja)

4-5. L'Huillier–Coburg-kastély belülről (Kép forrása: Edelényi Kastélysziget honlapja)

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu