Múzeumok Őszi Fesztiválja

Harmadik hetébe lépett az immár hagyományosan szeptemberben kezdődő és novemberig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat. A gazdag programkínálatot idén is izgalmas tárlatvezetések, múzeumpedagógiai órák, családi foglalkozások, hagyományőrző programok, valamint pedagógusoknak szóló szakmai rendezvények színesítik.

Szeptember 25-én vette kezdetét, és november 12-ig várja az érdeklődőket hazánk egyik legnívósabb múzeumi rendezvénysorozata, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A magát kedves kis sündisznóval hirdető országos rendezvény célja idén sem más, mint hogy mind a szakmai, mind a nagyközönséget közelebb hozza a múzeumokhoz, mindezt pedig izgalmas 11 témakör köré szerveződő programokkal kívánja elérni. Az egyszerű látogatószám-emelésnél azonban itt jóval többről van szó, szeretnék azt is megmutatni, hogy egy múzeum akár egy egész életen át tartó tanulás színhelye, kutatási és tudásközpont, illetve a helyi közösségek aktív élettere is lehet.


A fesztivál idei jelmondata a látogatóbarát múzeum koncepcióját középpontba helyezve, illetve Szabó Magda születésének századik évfordulója apropóján: „Az ajtó nyitva áll”. Az évről évre megújuló fesztiválmottó amolyan támpontul szolgál a programsorozatban résztvevő múzeumoknak, hogy munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, és ezzel olyan korosztályokat, célcsoportokat is elérhessenek, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedőnek mondható.


A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) 2017-ben is több témakört ajánlott a programokat szervező muzeális intézmények figyelmébe. E témakörök kiemeltjei közé tartoznak az Utazó múzeum, a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!, a 16+ múzeumi találkozások, az Őszbúcsúztató, valamint a Tanárok éjszakája és az Óvodapedagógusok napja elnevezésű programok. A Mesterségek Nyomában tematika idén bővített tartalommal Mesterek és alkotók cím alatt, az Ősz(i)re Hangoltunk program pedig Múzeumi szünetelő néven fut tovább. Újra felelevenítésre került a korábban nagy népszerűségnek örvendő Pincétől a padlásig tematika, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílik a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenységek felfedezésére. 2017-ben Szabó Magdával és Arany Jánossal a középpontban az irodalom is kiemelten ajánlott témává vált, életre hívva ezzel az Irodalmi találkozások a múzeumban című programot.


A fesztivál helyszíneiről és programjairól részletesebben a www.oszifesztival.hu oldalon tájékozódhatnak.

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu