Esterházy Melinda, a szerelmes hercegné

Az Esterházy család egyik legszebb szerelmi története elevenedik meg a kismartoni Esterházy-kastély falai között, ugyanis a két éve elhunyt Esterházy Melinda életéről rendeztek figyelemreméltó kiállítást. Szerelem és üldöztetés, sikerek és megaláztatások, kitartás és egy életre szóló szövetség, mindez képekben, személyes tárgyakban, valamint hang- és videófelvételekben.

Esterházy Pál herceg (1901-1989) özvegye, Esterházy Melinda 2014. augusztus 28-án, 96 évesen hunyt el a kismartoni Esterházy-kastélyban. A szép kort megélt hercegné 1920-ban Ottrubay Melinda néven született Budapesten Ottrubay Dezső és Schmidt Róza  első gyermekeként. Társadalmi pozíciójuk tudatában a szülők kötelező érvényű etikai értékek szerint nevelték gyermekeiket, a becsületesség, szerénység, engedelmesség és udvariasság értékrendjük szilárd alapját jelentette. Amikor Melinda nyolc évesen kicsit hízásnak indult, édesanyja elhatározta, hogy beíratja Riedl Margit ritmikus sportgimnasztikai iskolájának gyermektanfolyamára. Itt a kislány tánctehetsége olyannyira szembetűnő volt, hogy Brada Rezső, a Magyar Királyi Operaház első szólótáncosa azonnal felvette Melindát táncakadémiájára. 11 évesen már az Operaház növendéke volt. 1936. július 1-jén címzetes szólótáncosnővé nevezték ki, majd 1945. augusztus elején az Operaház társulatában elsőként megkapta a kitüntető prímabalerina assoluta címet is.

 

Karrierje csúcspontjára érkezett, azonban ekkor élete másként is nagy fordulatot vett. Több bátortalan próbálkozás után ugyanis megkérte a kezét a nála 19 évvel idősebb V. Esterházy Pál herceg. Az esküvőt 1946. augusztus 3-án tartották a Dózsa György úti Regnum Marianum templomban. Igazi szerelmi házasság volt az övék, a kettejük közti erős köteléket pedig az sem változtatta meg, hogy Pált 1948-ban koholt vádakkal bebörtönözték, ahonnan csak az ’56-os forradalom idején szabadult ki. Életüket ezután Ausztriában majd Svájcban folytatták, kettejük szerelmének Pál halála vetett véget 1989-ben.

 

A kismartoni kiállítás Melinda hercegné életén keresztül mutatja be az eseményeket. Az Esterházy-kastély életének fontosabb állomásait egy színházi darabhoz hasonlóan, 5 felvonásban (Közeledés/Tánckarrier/Sötét időszak/Száműzetés/Az Örökség) mutatja be, hol a herceg, hol a hercegné szemszögén keresztül. A látogatók a kiállított tárgyak, multimédiás megoldások és visszaemlékezések segítségével közvetlenül közelről ismerhetik meg balettnövendékként, prímabalerina assolutaként, Esterházy hercegnőként, végül a hatalmas vagyon egyetlen örököseként. 
„Sok jóval ajándékozott meg az élet” – Kiállítás Esterházy Melinda életéről

Esterházy-kastély, Kismarton, Ausztria

2016. október 15-től 


Képek forrása: Schneider Kommunikáció

Galéria

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu