Túl Caravaggión

Sötétség, dráma, erőszak, fény – avagy Caravaggio és követőinek kiállítása Londonban!

Caravaggio (1571-1610) mindig a művészettörténet első számú rosszfiúja marad. A sehová nem tartozni akaró, lázadó újító, az örökös verekedésekbe keveredő „nagybalhés”, a gyilkos, aki valóban teljes lángon élte életét, talán éppen ezért, csak 38 év jutott neki.

Az 1500-as évek végén jártunk, amikor Caravaggio először mutatkozott be festőként Itália polgárainak. Bár kezdetben több festőtársához hasonlóan ő is nyomorgott, hamar rátalált a szerencse, és egy csapásra Róma, majd Nápoly leghíresebb és legbotrányosabb életvitelű festője lett. Mást képviselt, mint amit addig megszoktak. Fény és árnyék kontrasztján alapuló képeihez soha nem használt például vázlatot, mindig rögtön a vászonra festett, vallási képeihez pedig előszeretettel az utcáról szedte össze karaktereinek megformálóit. Ez utóbbival különösen akkor kavart nagy port, amikor Mária halála című képéhez Nápoly leghírhedtebb prostituáltját kérte fel modellnek. Rendkívül realista festményeinek hamar híre ment Európában: spanyol, francia, olasz, holland és flamand festők jártak csodájára képeinek.

A londoni kiállításon Caravaggio mesterművei mellett felsorakoznak ők, a követők is, bemutatva, hogy kire hogy hatott a festészet egyik legszenvedélyesebb festőgéniusza.Túl Caravaggión

The National Gallery, London

2016. október 12. – 2017. január 15.
KÉP:

1.: Caravaggio: Krisztus sírbatétele (1602)


Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu