A festők festményei

Vajon milyen képeket gyűjtenek, illetve gyűjtöttek maguk a festők? S ha már megvásárolták kortársaik vagy egykori elődeik egy-egy festményét, akkor csodálat, rivalizálás, tanulmányozás vagy pénzbefektetés céljából tették azt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a National Gallery új, időszaki tárlata.

2011-ben Lucian Freud, a kortárs figuratív festészet egyik legnagyobb alakjának halála után Freud saját gyűjteményéből a londoni National Gallery tulajdonába került Corot Olasz nő című festménye. A múzeum természetesen nagyon örült az értékes adománynak, de ezzel együtt gyorsan meg is fogalmazódott a kurátorok fejében a kérdés, hogy vajon más kortárs vagy egykor élt festőóriásnál – saját képeiken kívül – mik lóghattak otthon a falakon. A gondolatot tett követte, kutatásba fogtak, melynek eredménye a mostani Painter’s Paintings, azaz A festők festményei című kiállítás, ahol 85 képpel mutatják be, hogy ki-mit gyűjtött az elmúlt 500 évben.

Az ötletet adó Freud nagy becsben tartott Corot és Cézanne festményei mellett itt vannak a hajdan Matisse tulajdonában lévő Picacco-képek is, láthatják Van Dyck legkedvesebb Tiziano-festményét, továbbá a Degas által egykor birtokolt Ingres-, Delacroix- és Manet-képek is a kiállítás legértékesebbjei közé tartoznak. Míg egyesek befektetési céllal vagy egyszerűen csodálatból vették meg más művészek, illetve a nagyra becsült elődök műveit, addig néhányan nehéz sorsú kortársaikon akartak segíteni a képvásárlásokkal. A tárlat nyolc terme most nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók is bepillanthassanak a festők műtárgy-gyűjtésének e kevésbé ismert világába. A festők festményei – Freudtól Van Dyckig

The National Gallery, London

2016. szeptember 4-ig


KÉP:

1. Jean-Baptiste-Camille Corot: Olasz nő, 1870 körül (Forrás: The National Gallery, London)

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu