à la cARTe

Péreli Zsuzsa Szentendrén

Ferenczy Múzeumi Centrum
Péreli Zsuzsa több mint negyven éve szövi csodálatos gobelinjeit. A világ szinte minden részéről származó színes, olykor arany- és ezüstfonalak sokat használt szövőszékében új rendeltetést kapnak, mély mondanivalót közvetítő, a létezés legnagyobb kérdéseit is feltevő faliszőnyegekké alakulnak. Legszebb és legfontosabb alkotásaiból most a szentendrei Ferenczy Múzeum nyújt áttekintést.

Hintalovak a Nagytétényi Kastélyban

Nagytétényi Kastélymúzeum
Az, hogy hazánkban hintaló-kiállítás nyílhat, egy házaspárnak, dr. Ladó Máriának és dr. Tóth Ferencnek köszönhető, hisz a házaspár csaknem húsz éve gyűjt minden hintalóval kapcsolatos tárgyat. Gyűjteményüket – melyek kiegészülnek az Iparművészeti Múzeum néhány darabjával is – idén télen a Nagytétényi Kastélyban láthatják.

Erzsébet királyné újraálmodott ruhái Gödöllőn

Gödöllői Királyi Kastély
150 éve, 1867. június 8-án koronázták magyar uralkodóvá Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébetet. Sisi – hisz mi mindannyian inkább csak így szeretjük őt szólítani – szépségéről sokat cikkeztek az egykori lapok, nők és férfiak csodálták az ifjú császárnét, aki persze a kor legszebb, szinte tündérmesébe illő ruháit hordta. Magyarországi koronázásán és más hivatalos eseményeken viselt öltözékeit eddig szinte csak a róla készült festményekről és fotókról ismerhettük idehaza, most azonban Czédly Mónika ruhatervezőnek és munkatársainak köszönhetően e csodás darabok a szó szoros értelemben kilépnek a festményekből.

Munkácsy Mihály a Semsey-kastélyban

Semsey Kastély (Semsey Andor Múzeum)
Munkácsy-kiállítást talán nem is nagyon kell beharangozni, hisz, csupán neve hallatára, még azok is elmennek egy, a képeiből rendezett kiállítást megnézni, akik amúgy nem sűrűn járnak múzeumba. A balmazújvárosi Semsey-kastélyban láthattunk már Rembrandt- és Picasso-kiállítást is, most pedig Pákh Imre Munkácsy-gyűjteményének egy része - összesen 44 festmény - mutatkozik be a hajdúsági kastélymúzeumban.

Hamarosan zár a győri Aknay-kiállítás

Esterházy-palota – a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítóhelye
Október közepén a győri Esterházy-palota 500 négyzetméterét és mintegy hét termét töltötték meg az egyik legjelentősebb hazai kortárs alkotó, Aknay János alkotásaival. A vasárnap záró kiállításon a nemzetközi mércével mérve is igen jelentős életműből láthatnak rendhagyó válogatást az angyali geometriákban elveszni vágyó látogatók.

1 2 3 4 5 6 ... 72 Következő

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
1046 Budapest, Klauzál u. 10.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu