à la cARTe

140 szemeszter. Hetven éves a restaurátorképzés Magyarországon

Magyar Képzőművészeti Egyetem
Hogyan menthető meg az utókornak egy beázás vagy más természeti csapás által szinte a felismerhetetlenségig megrongálódott festmény, s vajon hogy lesz ismét kiállítható egy csak darabokban fennmaradt szobor vagy iparművészeti tárgy? A Magyar Képzőművészeti Egyetem legújabb tárlata nemcsak megmutatja, hogy mi mindenre képesek hazai restaurátoraink, hanem nagyszerű példákon keresztül visszatekint a restaurátorképzés elmúlt hetven évére is.

Nagyszabású Márai-kiállítás nyílt Kassán

Márai Sándor kultuszának ápolása szülővárosában, Kassán hivatalosan 1991-ben kezdődött, amikor a családja egykori tulajdonát képező Mészáros utcai ház homlokzatán elhelyezték az író emléktábláját. Újabb hét év telt el, mire 1998 májusában a ház földszintjén megnyílhatott a rendkívül rendszertelenül működő Márai Sándor Emlékszoba, s most, csaknem húsz év után, e szerény emlékhelyet felváltotta az a január 22-én nyílt egyedülálló kiállítás, amelynek célkitűzése nem kevesebb, mint hogy végre méltóképpen képviselje Márai Sándor emlékét az író életében központi szerepet betöltő városban.

Tizenegy címmel állít ki a Bükki Művésztelep a MANK Galériában

MANK Galéria – Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria
Még néhány napig, pontosabban február 10-ig látható a Bükki Művésztelep alkotóinak munkáiból nyílt csoportos kiállítás a szentendrei MANK Galériában. A tizenegyedik alkalommal megrendezett tárlat résztvevői között képző- és tervezőművészek, köztük festők, restaurátorok, fotográfusok, zeneszerzők és tervezőgrafikusok is találhatók.

Iparterv 50+

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
50 évvel ezelőtt Sinkovits Péter, egy friss diplomás művészettörténész, 11 neoavantgárd művész képeiből rendezett kiállítást Budapest belvárosában, az Iparterv irodaépületének dísztermében. A kiállítás – az akkori kultúrpolitika nem tetszése miatt – csak pár napig volt látható. Ez azonban nem jelentette azt, hogy egy évvel később ne mutassák meg ismét magukat a most már csak Iparterv-csoport néven emlegetett művészek. Bár a kiállítás másodjára sem élt meg hosszú időt, jelentősége és a későbbi művésznemzedékekre gyakorolt hatása ma is tart. A fél évszázaddal ezelőtti eseményekre most a Ludwig Múzeum emlékezik nagyszabású kiállítással.

Hetedik változat - Új válogatás a Vass László Gyűjteményből

Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény
Vass László az 1970-es évek második felében kezdett érdeklődni a kortárs magyar képzőművészet iránt, s mára egy olyan, több mint hatszáz műből álló gyűjtemény büszke tulajdonosa, amelyet nemcsak itthon, de külföldön is jól ismernek. Hetedik változat című kiállításán ezúttal a világszínvonalú kollekció kilencvenkét darabjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ezek közel kétharmada sokszorosított grafikai eljárással készült papírmunka.

1 2 3 4 5 6 ... 86 Következő

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!


Artkalauz Kiállítási Magazin
Kiadó: Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért
4025 Debrecen, Nyugati u. 26. 1/1.
Főszerkesztő: Lantos Anikó

Tördelőszerkesztő: Kóté Zsolt
Megjelenik évente három alkalommal
A kiadvány és a weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.
Elérhetőség: info@artkalauz.hu